Els pobles de la Comunitat Valenciana, especialment aquells afectats per la despoblació, es veuen enfrontats al repte de mantindre les seues activitats agrícoles i econòmiques en un context de recursos limitats. La despoblació ha portat a la pèrdua d’inversió humana i tecnològica en zones rurals, mentre la manca de recursos limita les oportunitats per a adaptar-se a condicions climàtiques amb una tendència adversa.
Tot i aquests desafiaments, regions rurals com l’Alt Palància, el Racó d’Ademús o Requena-Utiel destaquen com a zones certificades de superfície ecològica. La producció ecològica, en auge, és una finestra d’oportunitat per a abordar bretxes com la igualtat de gènere i per a rejovindre l’agricultura.
En aquest context, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) va presentar el 19 de setembre a la prestigiosa Conferència Internacional del Desenvolupament Sostenible (ICSD) un estudi que examina com la Intel·ligència Artificial (IA) i l’agricultura ecològica poden actuar conjuntament per a revitalitzar aquestes àrees rurals.
La decisió de l’ICSD de seleccionar aquest estudi per a la seua presentació oral destaca la innovació i pertinència de l’enfocament de l’FVMP. El treball posa de manifest que la IA, junt amb l’agricultura ecològica, pot ser una força motriu per a la regeneració rural, atraient especialment a la joventut interessada en la tecnologia i la sostenibilitat.
Des de l’FVMP, reafirmem el nostre compromís amb impulsar investigacions i col·laboracions que proposen solucions als desafiaments rurals. La presència en fòrums internacionals com l’ICSD reforça el valor de connectar experiències i aprenentatges globals.
L’estudi insta a les administracions locals, agricultors, cooperatives, empreses de tecnologia agrícola, joves, acadèmics i líders empresarials de la Comunitat Valenciana a col·laborar en l’adaptació i implementació d’aquestes innovacions tecnològiques i ecològiques en protecció del nostre sector primari i dels pobles en situació de risc.
Mitjançant la fusió de la IA, l’agricultura ecològica i la col·laboració interdisciplinària, l’estudi presenta un futur esperançador per als pobles afectats per la despoblació. La iniciativa no solament atén als reptes actuals, sinó que s’aliena amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a l’Agenda 2030, reflectint la visió de l’FVMP d’un futur més just i sostenible per a tota la Comunitat Valenciana. Amb el suport governamental i l’interés creixent en revitalitzar els pobles més menuts, l’estudi demostra ser una peça clau en la construcció d’un futur més sostenible.
- ICSD 2023_stage-5590_question-Paper Submission_id-631-6 (848 kB)
- 19_09_23_ICSD_FVMP (904 kB)
- 19_09_23_ICSD_FVMP_VAL (907 kB)
- FVMP_ICSD_2023_PRESENTATION_ (16 MB)