Seguint les instruccions del nostre secretari general, Vicent Gil, ens complau presentar-vos una anàlisi de l’Informe de Desenvolupament Sostenible 2023. Aquest informe ofereix una visió completa de la situació actual d’Espanya en el camí cap a la sostenibilitat, i en destaca els avanços aconseguits i els reptes pendents. A través d’aquesta anàlisi, busquem proporcionar una perspectiva clara i objectiva sobre l’estat del desenvolupament sostenible al nostre país, amb l’objectiu de promoure l’acció i la cooperació en la consecució d’un futur pròsper i sostenible per a tots.
Informe de Desenvolupament Sostenible 2023: Espanya ha d’intensificar els esforços per afrontar desafiaments clau
L’Informe de Desenvolupament Sostenible 2023 ha posat en relleu la situació actual d’Espanya en el camí cap a la sostenibilitat, i revela tant avanços significatius com desafiaments que hem d’abordar. Espanya es manté en la posició 16 de 166, la mateixa que en l’anterior Informe de Desenvolupament Sostenible de 2022. Les dades ens mostren la importància d’intensificar els nostres esforços per aconseguir un futur sostenible i pròsper als nostres municipis.
Pel que fa als avanços, hem fet progressos notables en la reducció de la pobresa, la millora de l’educació i la promoció de la igualtat de gènere. No obstant això, les dades revelen que encara ens enfrontem a desafiaments crítics que exigeixen la nostra atenció immediata. Un dels aspectes que requereix una acció decidida és el canvi climàtic. Tot i que n’hem treballat la mitigació dels efectes, hem de reforçar les nostres mesures d’adaptació i reduir de manera més contundent les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El repte climàtic és real i necessitem actuar ara per protegir el nostre entorn i assegurar un futur sostenible per a les generacions presents i futures.
L’informe també ha destacat les desigualtats regionals al nostre país. Algunes àrees enfronten majors obstacles en termes d’ocupació, educació i infraestructura sostenible. Això planteja una crida d’atenció per abordar aquestes disparitats i garantir un desenvolupament sostenible equitatiu en tots els racons d’Espanya.
“Espanya té un paper crucial a jugar en l’avanç cap a un futur sostenible. Per afrontar els desafiaments clau, és fonamental que intensifiquen els seus esforços en àrees com la mitigació del canvi climàtic, la reducció de les desigualtats regionals i la promoció d’un desenvolupament sostenible equitatiu. Estic convençut que Espanya té el potencial i la capacitat per liderar aquest canvi, i és imperatiu que es comprometen amb determinació i acció per aconseguir un futur sostenible per a tothom”. – Jeffrey Sachs. Autor de l’Informe de Desenvolupament Sostenible i director del Sustainable Development Solution Network.
No obstant això, enmig d’aquests desafiaments, també es presenten oportunitats econòmiques significatives. Sectors com les energies renovables, l’economia circular i el turisme sostenible poden impulsar el creixement econòmic i generar ocupació en les nostres comunitats locals. Aprofitant aquestes oportunitats, podem promoure un desenvolupament sostenible que beneficie tant la nostra economia com el nostre entorn i, per tant, la nostra societat.
Per a superar aquests desafiaments i aprofitar les oportunitats, es recomana treballar en estreta col·laboració. La implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, en el nostre compromís amb les Nacions Unides i la Comissió Europea, requereix la participació dels municipis, el govern, el sector privat i la societat civil.
Seguint les indicacions de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), només mitjançant la cooperació i la sinergia de tots els actors podrem marcar una diferència significativa en la nostra lluita per un futur sostenible. L’OCDE és una organització internacional que treballa en aliança amb les Nacions Unides per al desenvolupament i l’assoliment dels objectius mundials que promouen la prosperitat compartida i el benestar per a tots.
Les recomanacions es basen a reforçar el nostre marc institucional i millorar la coordinació entre els diferents nivells de govern. Establir mecanismes efectius de seguiment i avaluació, promoure la transparència i la rendició de comptes, i garantir una distribució equitativa dels recursos per aconseguir un desenvolupament sostenible en tots els municipis.
Aquest informe és una crida a l’acció per a tots nosaltres. Hem d’intensificar els nostres esforços, prendre mesures concretes i treballar junts per abordar els desafiaments que enfrontem en el nostre camí cap a la sostenibilitat. Els compromisos i les accions d’avui marcaran la diferència en el futur que deixem a les generacions futures.
Podeu consultar les dades gràfiques d’aquest informe ací.