La cooperació descentralitzada és una ferramenta essencial en el marc de la cooperació internacional, on les entitats locals com ajuntaments, mancomunitats i diputacions provincials mitjançant fons de cooperació i solidaritat, com el Fons Valencià per la Solidaritat a la Comunitat Valenciana, o de maner autònoma, altres institucions com les comunitats autònomes, com ara la Generalitat Valenciana a través de la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, universitats, etc, juguen un paper crucial en el desenvolupament de territoris en països empobrits. Esta forma de cooperació, reconeguda en la Llei 18/2017, de la Generalitat, de cooperació i desenvolupament sostenible, i en la Llei 1/2023, del Govern d’Espanya, de Cooperació per al Desenvolupament i la Solidaritat Global permet que els municipis valencians s’involucren activament en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Mitjançant la cooperació, els municipis poden contribuir directament a metes globals, com l’erradicació de la pobresa, la protecció del medi ambient i la promoció dels drets humans.
L’Assemblea del Fons Valencià per la Solidaritat en 2024
El Fons Valencià per la Solidaritat, creat per a promoure la cooperació internacional municipalista per al desenvolupament, va celebrar el juny de 2024 la seua Assemblea General Ordinària a l’Olleria. Este esdeveniment, que va reunir representants d’ajuntaments i mancomunitats valencianes, va reafirmar el compromís dels municipis amb la cooperació internacional. Durant l’assemblea, es van aprovar la memòria i el balanç econòmic de 2023 i es van delinear les activitats programades per a 2024.
Les entitats locals participants van reafirmar el seu compromís amb la cooperació internacional. Durant l’esdeveniment, Ramón Vidal, alcalde de l’Olleria, va subratllar la importància de la descentralització de les assemblees del Fons per a fomentar una major participació dels municipis valencians. Pedro Carceller, director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, va emfatitzar el paper clau dels municipis en la consecució dels ODS a través de polítiques de desenvolupament sostenible en l’àmbit local i global.
Adhesions al Fons Valencià per la Solidaritat durant el primer semestre de 2024
El Fons Valencià per la Solidaritat ha continuat amb la seua tendència de creixement durant la primera meitat de 2024 amb la incorporació de 8 nous ajuntaments a l’entitat, els quals es comprometen amb la solidaritat global mitjançant la cooperació internacional municipalista i l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global.
En concret, les localitats que s’han sumat a l’associació supramunicipal per la solidaritat global són Benicolet, Guadasséquies, Murla, Pinet, Real de Gandia, Sempere, Torrella i la Vall d’Uixó. A més, aquests nous municipis representen la identitat plural de l’organització, tant territorial, poblacional com política.
Amb aquestes incorporacions, més del 25% dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana formen part del Fons Valencià, en concret 139 ajuntaments i 9 mancomunitats (148 entitats locals).
Exemples Concrets de Projectes de Cooperació en 2023
En la Memòria 2023 del Fons Valencià per la Solidaritat, es detallen diversos projectes de cooperació internacional en els quals van participar els municipis valencians, reafirmant el seu compromís amb el desenvolupament global:
- Bolívia – Enfortiment de Dones Líders a Sucre: Este projecte busca empoderar les dones a Sucre, Bolívia, a través de la formació en lideratge polític i drets de les dones. Es van capacitar més de 200 dones en habilitats polítiques, fomentant la seua participació activa en la presa de decisions.
- ODS Relacionats: ODS 5 (Igualtat de gènere) i ODS 16 (Pau, justícia i institucions sòlides).
- Equador – Enfortiment de Dones Emprenedores i Accessibilitat: A l’Equador, municipis valencians han participat en projectes per a millorar la inclusió econòmica de dones artesanes i millorar l’accessibilitat per a persones amb discapacitats. A Biblián i Rumiñahui, es va millorar la producció de la Palla Toquilla i es va promoure l’emprenedoria de més de 300 dones.
- ODS Relacionats: ODS 8 (Treball decent i creixement econòmic) i ODS 10 (Reducció de les desigualtats).
- Bolívia – Turisme Sostenible amb Enfocament de Gènere a Chiquitos: A San José de Chiquitos, Roboré i San Ignacio de Velasco, es va desenvolupar un projecte de turisme comunitari que empodera les dones i promou el turisme sostenible en la regió.
- ODS Relacionats: ODS 12 (Producció i consum responsables) i ODS 5 (Igualtat de gènere).
- Acció Humanitària a Síria: En resposta al terratrémol de 2023, el Fons Valencià va col·laborar amb ACNUR per a distribuir kits de dignitat a més de 2.668 persones desplaçades a Síria.
- ODS Relacionats: ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles) i ODS 16 (Pau, justícia i institucions sòlides).
La Importància d’Involucrar-se en la Cooperació Internacional des de l’Àmbit Local
La participació dels ajuntaments i mancomunitats valencians en la cooperació internacional no sols beneficia les comunitats receptores, sinó que també enfortix les capacitats tècniques i polítiques dels mateixos municipis. Al participar en projectes de cooperació, els municipis desenvolupen competències en àrees clau com la gestió de recursos hídrics, la planificació urbana sostenible i la igualtat de gènere, la qual cosa els permet millorar tant en l’àmbit local i global.
La Generalitat Valenciana, a través de la Llei 18/2017, reforça el seu compromís amb la cooperació descentralitzada, reconeixent que les entitats locals són actors fonamentals en la consecució dels ODS i en la construcció d’un món més just i sostenible.
Conclusió
La cooperació descentralitzada oferix als municipis valencians l’oportunitat de jugar un paper clau en el desenvolupament internacional i en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. A través de xarxes com el Fons Valencià per la Solidaritat i les aliances estratègiques promogudes per la Generalitat, els municipis poden contribuir de manera significativa al desenvolupament humà just i sostenible en territoris empobrits.
Involucració dels Ajuntaments i Mancomunitats
Si vols saber quins ajuntaments i mancomunitats formen part del Fons Valencià per la Solidaritat, pots consultar la llista completa al nostre web fent clic en este enllaç.
Els ajuntaments interessats a unir-se al fons i col·laborar en projectes de cooperació internacional poden trobar tota la informació necessària sobre el procés d’adhesió a través del següent enllaç.