L’FVMP LIDERA UN PROJECTE EUROPEU PER A PROMOURE L’ENERGIA VERDA A TRAVÉS DE POLÍTIQUES FISCALS LOCALS INNOVADORES

El projecte LOCAL4GREEN+ reuneix socis d’Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia i Xipre.

En la Comunitat Valenciana, hi participaran nou municipis pilot: Altea, Quart de Poblet, Pedreguer, Albalat dels Sorells, Burjassot, Dénia, Meliana, Monforte del Cid i Rafelguaraf.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) contribuirà a implantar polítiques fiscals locals innovadores dirigides a augmentar la quota d’energies renovables en àrees rurals i illes del Mediterrani, a través del projecte LOCAL4GREEN+, recentment aprovat pel programa Interreg Med.

Juntament amb socis d’Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia i Xipre, l’FVMP, a través del servei Pont a Europa, liderarà aquest projecte dotat amb un pressupost de quasi 500.000 euros. En la Comunitat Valenciana, nou localitats hi participaran com a municipis pilot: Altea, Quart de Poblet, Pedreguer, Albalat dels Sorells, Burjassot, Dénia, Meliana, Monforte del Cid i Rafelguaraf. LOCAL4GREEN+ comptarà també amb el suport com a partner associat de la Direcció General de Canvi Climàtic, dins de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El projecte és la continuïtat d’un altre anterior, LOCAL4GREEN, també coordinat per l’FVMP, que va derivar en la creació del Manual Internacional de Polítiques Fiscals Locals Verdes i en l’accés de quasi 900.000 contribuents a incentius fiscals per canviar a fonts d’energia més sostenibles.

Formació i suport tècnic a administracions locals

El nou LOCAL4GREEN+ aplicarà en els municipis els models de polítiques fiscals verdes creats pel seu predecessor LOCAL4GREEN, a través d’activitats formatives i suport tècnic. El projecte donarà prioritat als ajuntaments adherits al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia, que col·laboren en l’objectiu global de mitigar el canvi climàtic i reduir almenys el 40% les emissions de CO2 en 2030.

LOCAL4GREEN+ treballarà amb municipis pilot dels seus cinc països socis. En la Comunitat Valenciana, comptarà amb nou municipis associats al projecte. Altea, Quart de Poblet i Pedreguer, que van participar en l’anterior LOCAL4GREEN, transferiran la seua experiència en el disseny i implementació de polítiques fiscals verdes a Albalat dels Sorells, Burjassot, Dénia, Meliana, Monforte del Cid i Rafelguaraf.

Des d’aquest 1 de març fins al 30 de juny de 2022, l’FVMP treballarà en estreta col·laboració amb qui també va ser el seu soci espanyol en la passada edició, la Fundació Municipalistes per la Solidaritat i l’Enfortiment Institucional (MUSOL), i amb quatre socis internacionals més: Els Pobles Més Bells d’Itàlia (BBI, Itàlia), la Unió de Comunitats de Xipre (UCC, Xipre), l’Associació de Municipis d’Alentejo Central (AMCAL, Portugal) i EGTC Exfini Poli – Xarxa de Ciutats Europees per al Desenvolupament Sostenible (EXFINI POLI, Grècia).

Les polítiques fiscals verdes fomentaran també la implicació del sector privat en energies renovables i seran una palanca per a modificar els comportaments i preferències d’inversió dels contribuents, incrementant la implantació de fonts d’energies renovables en l’àmbit local. A més, el projecte se centra en un nínxol inexplorat de polítiques públiques locals, explotable també per a promoure altres sectors clau per a la transició verda, com l’eficiència energètica i el turisme sostenible.

LOCAL4GREEN+ es basa en l’experiència del projecte LOCAL4GREEN (2016-2019), desenvolupat per socis de nou països mediterranis: Espanya, Itàlia, Grècia, Malta, Xipre, Eslovènia, Albània, Portugal i Croàcia. En la iniciativa van participar 78 municipis pilot, per als quals es va desenvolupar una metodologia comuna amb la qual es van dissenyar 173 polítiques fiscals per a promoure renovables, de les quals 79 van ser aprovades per 34 municipis pilot. En total, 866.899 contribuents van tindre accés a incentius fiscals per a promoure energies renovables o van ser impulsats per desincentius fiscals per a canviar a fonts d’energia més verdes.