EL MUNICIPALISME VALENCIÀ REINVENTA L’ESTIU

Més de 100 participants en el tercer aula de turisme que organitza la FVMP per a compartir experiències que permeten trobar noves fórmules per a desenvolupar un turisme que convisca
amb la normativa sanitària.La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha organitzat al costat de la Federació d’Oci i Turisme de la Comunitat Valenciana (FOTUR) la jornada ‘Reinventant l’estiu’, on s’ha posat de manifest la importància de trobar noves fórmules que permeten gaudir de l’oferta cultural i lúdica amb responsabilitat davant la conjuntura sanitària actual.
“Som un destí segur i en això els ajuntaments tenim molt a veure” ha reivindicat Rubén Alfaro, president de la FVMP, i ha assegurat que la pandèmia ha posat a les administracions a prova obligant-les a “prendre decisions difícils per a gestionar la situació sanitària i les seues conseqüències econòmiques”.
En aquesta línia, ha volgut destacar “el paper clau i l’enorme esforç” de les entitats locals. “Existeix l’oportunitat de reactivar-nos amb prudència, ja que queda encara recorregut per davant, però podem oferir un ampli ventall d’activitats per a conviure i gaudir amb seguretat”, ha assenyalat Alfaro.
Isaura Navarro, secretària autonòmica de Salut Pública, ha indicat que aquest estiu podrem organitzar esdeveniments multitudinaris de fins a 4.000 persones seguint unes normes mínimes. “En funció de l’evolució de la pandèmia i de la vacunació s’aniran revisant les normes sanitàries per a veure en quina situació estem cada 15 dies. Un dels motius pels quals cal actuar amb prudència és per a poder gaudir de l’estiu, però sense perdre la traçabilitat”.
Per part seua, Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, ha destacat que la cultura, l’oci, l’entreteniment tenen un paper fonamental en la identitat de la
Comunitat Valenciana. “Volem enfrontar-nos a aquest estiu de transició, de responsabilitat, però també de despertar amb molta il·lusió. Hem de tindre la capacitat de reaccionar i adaptar-nos a la situació per a recuperar l’economia al llarg del estiu, compatibilitzant l’activitat amb la prudència”.
Hérick Campos, director general de turisme, ha incidit en què el turisme és un element de cohesió territorial. “Aquest estiu cal posar en valor els sacrificis que hem fet tots en l’últim any. No gaudirem d’un estiu normal perquè la pandèmia contínua però cada vegada ens acostem més a aqueixa normalitat desitjada. Per a això, és el moment de valorar el que hem fet fins ara per a poder
disposar d’un espai en el qual desenvolupar el turisme”.
Jeannette Segarra, directora general de AVANT, ha posat en valor la gestió dels municipis xicotets de la Comunitat Valenciana perquè “han sabut gestionar la pandèmia sense tants recursos, moltes vegades sense ni tan sols comptar amb policia local. Tenim una oportunitat d’or per a atraure la mirada al món rural i visibilitzar les seues potencialitats”.
Bartolomé Nofuentes, assessor especial en Fons Europeus per a la Generalitat Valenciana, ha posat l’accent que en la Comunitat Valenciana “hem de ser capaces de liderar iniciatives competitives i innovadores per a atraure la màxima quantitat possible de fons dels 3.400 milions d’euros europeus que aniran destinats al turisme i a l’oci”.
Quant a FOTUR, Víctor Pérez, ha assegurat que aquest estiu “ha de prevaldre la salut i cal continuar complint totes les mesures sanitàries. Això ens permetrà continuar sent la millor comunitat autònoma de Europ i desenvolupar la cultura festiva estival”.
En la trobada també ha participat Francisco Molina, director territorial de Presidència de la Generalitat; Vicent Grimalt, president de la Comissió de turisme de la FVMP i alcalde de l’Ajuntament de Dénia; Miguel Sandalinas, president del Fòrum de Municipis d’Interior i alcalde de l’Ajuntament de Montanejos; Antonio Pérez Pérez, alcalde de Benidorm; Jordi Mayor, alcalde de Cullera; Assumpta Domínguez Medina, alcaldessa de l’Ajuntament de Potries; i Virginia Martí Sidro, alcaldessa de l’Ajuntament de Cabanes.
La jornada s’emmarca en el conveni que té la FVMP amb Turisme València per al foment turístic i la informació municipal, una “relació fructífera” per als ajuntaments ja que “permet, des de la perspectiva municipal, abordar els reptes d’un dels principals motors de la nostra economia”, ha assegurat Alfaro.
A través del citat conveni, s’han anat organitzant diferents aules de turisme, ideades com a espais de trobada de regidors i alcaldes amb els màxims representants de Turisme València per a coordinar iniciatives, impulsar estratègies i fer valdre un compromís amb la sostenibilitat i la qualitat de l’oferta turística de la Comunitat Valenciana.

GALERÍA