Mocions i declaracions institucionals

Declaració Institucional de la FVMP en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies s’uneix un any més a la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, per reafirmar el nostre compromís amb la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones a la nostra comunitat.

En este dia, fem un homenatge a totes les dones que han lluitat i continuen lluitant pels seus drets, per la igualtat d’oportunitats i per una societat més justa i inclusiva. Reconeixem la seua valentia, resiliència i contribució invaluable en tots els àmbits de la vida.

El 8 de Març és una data destacada al calendari internacional per recordar que la societat ha de ser igualitària, equilibrada i ha de permetre recollir les demandes de la ciutadania. Això no obstant, hem de valorar els avanços
conseguits i ser conscients del camí que ens queda per recórrer.

Ens comprometem a continuar treballant en l’eliminació de totes les formes de discriminació i promoure polítiques i accions que fomenten la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral, educatiu i social. Així mateix, impulsarem la participació activa de les dones a la presa de decisions i a la vida política del nostre municipi.

Este 8 de març, reafirmem el nostre compromís de construir una societat igualitària, on totes les dones es puguen desenvolupar plenament, sense barreres ni discriminació. Convidem a tota la comunitat a sumar‑se a esta
commemoració i a reflexionar sobre la importància de la igualtat de gènere en la construcció d’un municipi més just i equitatiu.

Tenim l’obligació de treballar per eliminar les desigualtats que encara pateixen les dones especialment als entorns rurals i de les desigualtats de què són objecte per la seua doble condició de viure en estos entorns i de ser dona.

Hem de crear junts una societat on no hi hagen bretxes de gènere en l’ocupació, l’aspecte social i cultural, així com en l’emprenedoria, on la corresponsabilitat i la conciliació de la vida laboral i familiar siga una realitat, on hi haja equilibri entre dones i homes als òrgans de direcció i als llocs de decisió i participació.

Des de l’àmbit local hem de seguir amb el compromís de construir una societat igualitària que garanteixca els drets de totes les persones, així com la participació activa a la vida local, i aconseguir trencar els sostres de vidre, per poder arribar a una igualtat real d’oportunitats i representació social que es mereixen les dones.

Convidem a totes les Entitats Locals a adherir‑se a esta Declaració, reafirmant el compromís de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies respecte als drets humans i molt especialment als drets de les dones i a la igualtat
d’oportunitats entre homes i dones i proposem꞉ ‑ Afavorir l’autonomia de les persones i construir una societat igualitària en drets i que es tradueixca en fets.

  • Acabar amb la bretxa de gènere que continua existint en alguns entorns laborals, tant en la qualitat dels llocs com en la representació de gènere.
  • Continuar promovent la tasca que des dels municipis fan en matèria d’igualtat. ‑ Impulsar de manera eficaç el protagonisme imprescindible de la dona al món rural.
  • Seguir treballant en la millora del sistema de detecció primerenca, així com en l’atenció a les víctimes de violència contra les dones en el marc de les nostres competències.
  • Promoure la transversalitat de les polítiques d’igualtat a la resta d’àrees de gestió dels ajuntaments.

Perquè la igualtat de gènere no és una qüestió d’un dia, ni d’un mes, ha de ser un compromís permanent de tota la ciutadania en conjunt i consolidar allò que s’ha aconseguit per poder seguir caminant camins d’igualtat entre tots.

CONSTRUÏM UN MUNICIPALISME IGUALITARI

Valencia, 5 de febrero de 2024.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE LA FEMP AMB MOTIU DEL “25 DE NOVEMBRE, DIA INTERNACIONAL DE L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA” i ASSUMIDA PER LA FVMP.

El 25 de novembre, commemorem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona. I volem recordar amb emoció i afecte totes i cadascuna de les dones víctimes, els seus fills i filles, tan víctimes com elles, i les seues famílies.

El nostre record està en les més de 1.236 dones que han estat assassinades a Espanya des del 2003 com a conseqüència d’esta terrible violència, màxima expressió del masclisme, i en els 428 xiquets i xiquetes que han quedat orfes des del 2013.

Des de començament d’any, ja són 51 les dones que han estat assassinades per les seues parelles o exparelles, un nombre de víctimes superior al de cadascun dels tres anys anteriors. Una realitat duríssima que qualsevol que haja tingut contacte amb la violència masclista, directament o a través de la tasca dels altres, bé coneix.

També hui, i cada dia de l’any, manifestem la nostra condemna absoluta davant la violència de gènere, perquè els maltractadors no tenen cabuda a la nostra societat.

Reafirmem el compromís dels governs locals amb l’eradicació de la violència de gènere. Només acabarem amb este tipus de violència treballant units꞉ totes les administracions, el Poder Legislatiu, el Judicial i la Fiscalia General de l’Estat, les Forces i Cossos de Seguretat, les organitzacions socials especialitzades en violència de gènere, els mitjans de comunicació i el conjunt de la societat. És un problema d’Estat que ha de tindre una resposta d’Estat.

L’educació i la formació són dos pilars fonamentals per posar fi a les desigualtats entre homes i dones i eradicar la violència masclista. Ens preocupa especialment com este tipus de violència, en comptes de retrocedir, s’està instal∙lant amb força entre els joves. Les adolescents estan molt exposades a les noves formes de violència, com el control a les xarxes socials, i els joves disposen de mecanismes molt potents per exercir este control꞉ la situació actual requereix un esforç més gran per parar el més pronte posible estos comportaments. A més, les xarxes socials i l’ús irresponsable d’internet exposen els joves a formes greus de vulnerabilitat i de violència com l’explotació sexual o el consum de pornografia.

Des de fa anys, Espanya ha estat fent passos importants per combatre la violència masclista de manera ferma i amb polítiques d’Estat. Així va ser possible la ratificació el 2014 del Conveni d’Istanbul i el gran acord que va suposar el Pacte d’Estat contra la violència de gènere el 2017.

Llançament d’Habitatges SAREB

La junta de portaveus de l’FVMP reunida en data 17 d’octubre de 2022 va aprovar per majoria, amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Compromís, EUPV, abstenció PP i en contra Ciutadans, la moció “Llançament d’Habitatges SAREB”, perquè siga remesa a totes les Entitats Locals de la Comunitat Valenciana amb la finalitat que s’adopte pels Plens respectius. (més…)