El 25 de novembre, commemorem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona. I volem recordar amb emoció i afecte totes i cadascuna de les dones víctimes, els seus fills i filles, tan víctimes com elles, i les seues famílies.
El nostre record està en les més de 1.236 dones que han estat assassinades a Espanya des del 2003 com a conseqüència d’esta terrible violència, màxima expressió del masclisme, i en els 428 xiquets i xiquetes que han quedat orfes des del 2013.
Des de començament d’any, ja són 51 les dones que han estat assassinades per les seues parelles o exparelles, un nombre de víctimes superior al de cadascun dels tres anys anteriors. Una realitat duríssima que qualsevol que haja tingut contacte amb la violència masclista, directament o a través de la tasca dels altres, bé coneix.
També hui, i cada dia de l’any, manifestem la nostra condemna absoluta davant la violència de gènere, perquè els maltractadors no tenen cabuda a la nostra societat.
Reafirmem el compromís dels governs locals amb l’eradicació de la violència de gènere. Només acabarem amb este tipus de violència treballant units꞉ totes les administracions, el Poder Legislatiu, el Judicial i la Fiscalia General de l’Estat, les Forces i Cossos de Seguretat, les organitzacions socials especialitzades en violència de gènere, els mitjans de comunicació i el conjunt de la societat. És un problema d’Estat que ha de tindre una resposta d’Estat.
L’educació i la formació són dos pilars fonamentals per posar fi a les desigualtats entre homes i dones i eradicar la violència masclista. Ens preocupa especialment com este tipus de violència, en comptes de retrocedir, s’està instal∙lant amb força entre els joves. Les adolescents estan molt exposades a les noves formes de violència, com el control a les xarxes socials, i els joves disposen de mecanismes molt potents per exercir este control꞉ la situació actual requereix un esforç més gran per parar el més pronte posible estos comportaments. A més, les xarxes socials i l’ús irresponsable d’internet exposen els joves a formes greus de vulnerabilitat i de violència com l’explotació sexual o el consum de pornografia.
Des de fa anys, Espanya ha estat fent passos importants per combatre la violència masclista de manera ferma i amb polítiques d’Estat. Així va ser possible la ratificació el 2014 del Conveni d’Istanbul i el gran acord que va suposar el Pacte d’Estat contra la violència de gènere el 2017.