Alzira lidera la implantació del pla Eurodissea a València amb 11 anys d’aposta per a integrar en la gestió municipal el talent jove europeu

  • El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, destaca la implicació de la ciutat per la seua trajectòria i el volum de contractes anual
  • L’Ajuntament rep una ajuda de 56.120 euros del Fons Social Europeu per a la contractació de cinc joves europeus el 2021

 

Alzira, 2 de febrer de 2022. Alzira lidera la participació municipal en el programa Eurodissea. Des de 2011, la ciutat participa en esta convocatòria i acull cada any a entre 5 i 6 persones procedents principalment de Bèlgica, França i Itàlia. El projecte Eurodissea, que té més de 25 anys, és un programa d’intercanvi de l’Assemblea de Regions d’Europa que oferix pràctiques professionals en un país europeu a joves entre 18 i 30 anys. L’objectiu del projecte és desenvolupar econòmicament, socialment i culturalment els territoris participants i fomentar la mobilitat professional i l’intercanvi cultural de les persones beneficiàries.

 

Estos dies, Alizé i Geomar, de Bèlgica, i Stefano, d’Itàlia, compartixen experiències amb el personal de l’Àrea de Projectes Europeus d’Idea i amb el MUMA. Són els últims ‘Eurodissea’ del contingent assignat el 2021, any en el qual Alzira ha acollit cinc joves treballadors europeus. Per a la seua contractació, l’Ajuntament rep una ajuda provinent del Fons Social Europeu. Esta quantia, finançada per la Generalitat Valenciana i la Unió Europea, permet que siga l’administració autonòmica qui cobrisca un 92 % dels costos salarials dels joves que accedixen al programa. El 8 % restant va a càrrec de les arques municipals. Els joves seleccionats passen sis mesos a Espanya contractats per a la realització de pràctiques formatives. La Generalitat Valenciana els acull durant el primer mes d’estança, que el passen a la ciutat de València, on participen en un curs d’immersió lingüística per a consolidar els seus coneixements d’espanyol i per a completar la tramitació de la documentació de cada un d’ells. Els cinc mesos restants ja els passen al municipi d’acollida. Alzira és la ciutat que més anys d’experiència acumula. Ja en son 11. De fet, esta setmana el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha reconegut la implicació de la capital de la Ribera Alta en este programa europeu en una jornada informativa sobre el programa Eurodissea, organitzada per la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, per la trajectòria i continuïtat i pel volum de demanda de treballadors (el màxim permés pel programa). Alzira ha rebut enguany una ajuda per valor de 56.120 euros per a la contractació dels cinc treballadors europeus.

 

El programa es desenvolupa en dos torns cada any. El primer grup de joves realitza la formació a València el mes de maig i es trasllada a Alzira entre juny i octubre. El segon grup fa la formació al mes d’octubre i realitza les pràctiques formatives entre novembre i març. A este segon contingent pertanyen Alizé, Geomar i Stefano. Les dues joves belgues treballen vinculades a Idea, en el Departament de Projectes Europeus, com a gestora de projectes europeus i administrativa. Stefano és gestor de patrimoni cultural i treballa al Museu Municipal d’Alzira. La seua relació laboral acabarà el 31 de març.

 

Passada esta data, l’Ajuntament d’Alzira tornarà a sol·licitar l’assignació de treballadors en pràctiques a través del programa Eurodissea 2022, edició per a la qual la Generalitat Valenciana ha reforçat la seua aposta i ha augmentat el pressupost assignat fins als 350.000 euros «per a cobrir amb ells les subvencions destinades a les empreses, organismes públics o entitats d’acolliment dels joves, xifra que, a més, estarà cofinançada a través del Fons Social Europeu», va anunciar el conseller d’Hisenda i Model Econòmic el dilluns.

 

Des de l’oficina de Projectes Europeus, destaquen que es tracta d’una «experiència enriquidora», tant per als joves participants com per als municipis acollidors. «Potencia la internacionalització i ajuda a obrir el punt de mira de la ciutat cap a Europa i és també una oportunitat laboral per als joves que venen, però també per als alzirenys que busquen realitzar este tipus d’intercanvis a través de l’oficina d’Idea», expliquen, ja que «genera experiència i formació de joves valencians i valencianes en altres regions o joves europeus i europees que acollim a través del programa».

 

«L’administració i la ciutat s’enriquixen amb la mirada jove», que aporten «noves maneres de treballar, acostar-se al mercat estranger i entrar en contacte amb nous perfils professionals, amb domini de llengües i, sovint, també amb experiència», va assenyalar el conseller Soler. La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic té previst convocar pròximament les ajudes del Programa Eurodissea per a 2022, que està dirigit a empreses i entitats de la Comunitat Valenciana que oferisquen pràctiques a joves europeus d’entre 18 i 30 anys, demandants d’ocupació.

 

Més de 2.700 participants a la Comunitat Valenciana

El conseller va recordar el dilluns que la Generalitat participa en este projecte des de fa més de 30 anys, i des de llavors «són més de 2.700 joves i empreses els que han pogut participar gràcies a l’aposta decidida d’institucions i empreses per la incorporació del talent jove europeu». Entre les institucions i organismes que en l’edició de 2021 van acollir joves europeus destaquen els ajuntaments d’Alzira i Altea (35.075 euros) amb cinc alumnes en pràctiques, seguit dels de Benissa i de l’UJI (28.060 euros), que van comptar amb 4 joves cadascun d’ells.

 

La major part dels 44 joves que van realitzar l’any passat les seues pràctiques en la Comunitat Valenciana eren procedents de Bèlgica (34 de 44), en concret de la regió de Brussel·les central (19), i Valònia (15); la resta procedien de Sardenya (4), i la regió de Trentino, també a Itàlia (1), 4 persones de Madeira (1), i una altra més de Timis (Romania).