- El Sistema Integral de Qualitat Turística En Destinació, conegut com a SICTED, és un projecte de millora de la qualitat de destinacions turístiques promogut per la Secretaria d’Estat de Turisme (SETUR) amb el suport de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).
- Més de cinquanta entitats i empreses del sector turístic de la comarca van participar en la jornada informativa del passat dimecres, organitzada pel departament de Turisme de la Vall d’Albaida.
Divendres 19 de gener. El saló de plens de la Mancomunitat va acollir el passat dimecres 16 de febrer la jornada informativa del SICTED en dues sessions -matí i vesprada- on es van donar cita diverses empreses turístiques de la Vall d’Albaida, així com oficines de turisme, associacions d’hostaleria i ajuntaments de la comarca.
L’objectiu d’aquesta jornada era informar i explicar el funcionament d’aquest sistema promogut per la Secretaria d’Estat de Turisme, així com donar a conéixer tots els beneficis que suposa l’adhesió al mateix. Mónica Morales va ser l’encarregada de portar a terme la jornada en representació de la Cambra de Comerç, entitat ambaixadora del SICTED en l’àmbit empresarial.
El SICTED promou un nivell de qualitat homogeni en el destí turístic per tal de millorar l’experiència i la satisfacció de les persones visitants. La implantació del SICTED s’articula en cicles, de caràcter anual, i culmina en l’obtenció del distintiu “Compromís en Qualitat Turística” que s’atorga als serveis turístics que han acreditat l’acompliment dels requisits fixats en el protocol. Aquest distintiu amb validesa biennal, encara que condicionat a una avaluació anual de seguiment, és un reconeixement a l’esforç i el compromís amb la qualitat i la millora continua.
La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida es va adherir al protocol del SICTED en març de 2021, de la mà de Turisme Comunitat Valenciana i la Cambra de Comerç, per tal d’impulsar l’excel·lència i la qualitat en tota la cadena de valor de l’oferta turística de la comarca. En aquesta línia la junta de govern de la Mancomunitat va aprovar per unanimitat la constitució de tres meses sectorials, així com una mesa comarcal de qualitat. Les meses sectorials es van dividir en tres temàtiques turístiques: “La vinya i la serra”, de la qual formen part Bocairent i Fontanars dels Alforins; “Patrimoni industrial” amb Ontinyent, Aielo de Malferit, Albaida, Agullent, Benissoda, Bufali, l’Olleria, Montaverner, Alfarrasí i Benigànim; i, per últim, “El camp i l’artesania” on s’emmarquen Atzeneta d’Albaida, Carrícola, Bèlgida, el Palomar, Beniatjar, Otos, Salem, el Ràfol de Salem, Castelló de Rugat, Rugat, Aielo de Rugat, Montitxelvo, Terrateig, Benicolet, Pinet, Llutxent, Quatretonda, la Pobla del Duc, Bellús, Guadassèquies, Sempere i Benissuera.
Un gran nombre d’agents turístics que operen en la nostra comarca han mostrat interés a enfortir el teixit turístic per tal de consolidar la tendència de visites cap a l’interior que s’ha produït en els últims anys. Per aquest motiu, i gràcies a la jornada informativa, a hores d’ara ja són més de 10 empreses i serveis les què han formalitzat l’adhesió al SICTED.
Aquesta metodologia, que s’ha establit a tot l’estat, proporciona un sistema integral i permanent de gestió de la qualitat en el destí turístic. Un projecte de millora continua amb un esperit de recuperació i reconeixement dels recursos i l’espai geogràfic únic de la nostra comarca.
Entre altres avantatges, l’adhesió al SICTED proporciona ferramentes i recursos als agents turístics. A més, el SICTED compta amb 36 manuals de bones pràctiques, un per a cadascun dels 36 oficis relacionats amb el sector turístic. També ofereix un pla de formació, visites d’assistència tècnica per part d’assessors i assessores homologades, tallers col·lectius, grups de treball, etc.