Vint-i-cinc restaurants i una dotzena d’associacions participaran el pròxim diumenge 14 de novembre en la 5a edició de la Festa de l’Espardenyà Valenciana, que convertirà Alzira en referent gastronòmic en la recuperació d’una recepta pròpia de la ciutat que està present a la cuina valenciana des de l’edat mitjana, l’espardenyà. Este plat és, en paraules de l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, «un plat de convivència», perquè harmonitza ingredients diversos, «d’aigua, de terra, d’horta», i perquè propicia el diàleg i la conversa sobre la taula. I és que un dels objectius d’esta convocatòria, especialment enguany, és «recuperar la vida de la ciutat», un fet que a poc a poc va normalitzant-se gràcies a la millora de la situació sanitària.
I bé que ho farà esta iniciativa, ja que han confirmat la seua assistència 25 cuiners professionals de tota la geografia valenciana, que participaran en el V Concurs Nacional d’Espardenyà Valenciana “Francisco José García”, i, a més a més, una dotzena d’associacions locals, que cuinaran les seues espardenyades a la plaça del Mercat i contribuiran a animar l’ambient amb música i activitats.
Un any més, el concurs d’espardenyà és el millor dotat d’entre els certàmens culinaris que se celebren a la Comunitat Valenciana, segons va destacar Miquel Font, representant de Tus Noticias de la Ribera (TNR), coorganitzadors de la iniciativa. El concurs porta el nom de Francisco José García, que va ser l’impulsor de la recuperació d’esta recepta, i compta amb tres premis: el primer és de 3.000 euros, el segon de 1.500 euros i el tercer de 1.000 euros. És un concurs per invitació del comitè organitzador i, segons han informat des de TNR, entre 35 i 40 restaurants s’han quedat fora perquè l’assistència està limitada per l’espai on se celebra el concurs i pel pressupost per a organitzar-lo. L’Ajuntament d’Alzira i TNR subministren a tots els participants, tants als cuiners professionals que competixen com als col·lectius que participen en la jornada de festa, els ingredients per a cuinar calders de 15 racions: «Són els mateixos per a tots: els facilitem les anguiles, el conill, les creïlles, l’aigua… Després hi ha qui posa el seu toc, però nosaltres els ho donem tot», diu l’alcalde. També se’ls lliura la llenya necessària per a la cocció.
Hi haurà dues zones: la plaça del Regne acollirà l’espai reservat per als cuiners professionals, entre ells n’hi haurà dos d’Alzira. Els participants han sigut seleccionats atenent a la projecció de la seua cuina, assenyalen els organitzadors. En el cas dels calders a concurs, sols una de les quinze racions es destina al tast cec del jurat, que tindrà lloc davant de notari. Les catorze restants es repartiran entre els veïns i les veïnes que assistisquen a la festa perquè puguen degustar cada preparació i per a propiciar també «la convivència entre cuiners i comensals», indica Gómez. Es repartiran al voltant de 1.500 racions per a degustar.
Les associacions prepararan les seues fogates a la plaça del Mercat. Participaran fora de concurs, i enguany guanyen pes. En total en seran dotze: la Colla de Tabal i Dolçaina Les Raboses, que posaran música a la jornada; l’Associació de Carreters, que portarà els seus carros i cavalleries; la filà Creuats dels Moros i Cristians, diverses falles alzirenyes i altres entitats que contribuiran totes juntes a reforçar el caràcter popular i participatiu de la cita, com ha destacat el regidor de Festes d’Alzira, Xavier Pérez.
El jurat estarà format per deu persones, i entre elles hi ha una finalista al premi al cuiner de l’any de 2021 i altres xefs referents, segons han indicat des de l’organització, que preferix mantindre en secret els noms dels integrants.
La Festa de l’Espardenyà Valenciana que se celebra a Alzira és possible gràcies a la implicació, també, de nombroses institucions, empreses i negocis: hi col·laboren la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Mancomunitat de la Ribera Alta, l’Ajuntament d’Alzira, Olé Olé, Azafrán Safrina, CVI, Global Omnium, Alzicoop, Indústries Belseher, GMW Bioscience, Family Cash, Cotonera Events, Comunikar, TNR i Reserva Imperial.
La festa començarà a les 10 hores del matí del diumenge 14 de novembre a la plaça del Regne, organitzada conjuntament per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Alzira i Tus Noticias de la Ribera. Hui s’ha presentat en roda de premsa esta nova edició del concurs que, de forma excepcional, se celebra en el mes de novembre. No obstant això, l’alcalde ha indicat que una vegada passe esta edició es començarà a preparar la de 2022, que recuperarà la seua data habitual en març, en l’antesala de les festes falleres.
També el 2022 es vol aprofitar la capitalitat cultural d’Alzira per a promoure unes jornades d’àmbit gastronòmic que reflexionen sobre la riquesa culinària de la ciutat, sobre l’espardenyà i també sobre la reganyà, ha explicat l’alcalde. A més a més, segons Diego Gómez, es vol impulsar un certamen gastronòmic sobre la cuina de la Setmana Santa, atés que la Setmana Santa alzirenya compta amb el títol de patrimoni de la humanitat de la Unesco. Per la seua part, el regidor de Festes ha destacat la col·laboració plena de l’Ajuntament en l’organització i el muntatge de tota la infraestructura que comporta la festa, i ha convidat veïns i veïnes d’Alzira i de la Ribera a participar en esta jornada per a «conéixer Alzira i degustar els seus plats».
Font: Ajuntament d’Alzira