- Es destaca la llei aprovada en Els Corts com “les més avançades”
El director general d’Administració Local de la Generalitat, Antoni Such, recorda en l’acte de la FEMP que els municipis podrán associar-se de manera voluntària per a millorar l’eficiència dels seus serveis - La FVMP ressenya la participació i consens que s’ha generat entorn de la normativa en tot el municipalismo valencià
Madrid/València, 29/10/2018.
Una delegació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha participat aquest dilluns en la Trobada de Mancomunitats organitzat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per a debatre sobre els models de gestió de les Mancomunitats i altres formes d’associació de municipis que existeixen a Espanya. L’objectiu de la trobada que se celebra en Alcobendas (Madrid) els dies 29 i 30 d’octubre és “contribuir a l’intercanvi d’informació sobre les eines i programes que es desenvolupen en les Mancomunitats per a la prestació de serveis de qualitat a la ciutadania”.
Entre els continguts de l’acte està el debat de la diversitat de fórmules existents d’associació, l’anàlisi de present i futur i les seues oportunitats quant a l’estalvi de costos en la prestació de serveis bàsics així com la presentació d’experiències de gestió sobre l’actuació de les Mancomunitats per a la fixació de població en el territori. En aqueix sentit, la delegació valenciana ha posat en valor la Llei de Mancomunitats aprovada el passat mes de setembre en Els Corts Valencianes i de la qual s’ha assenyalat com de les “més avançades”. En aquest sentit, entre els punts destacats de la normativa valenciana està la possibilitat que l’associació voluntària entre municipis puga realitzar-se entre localitats de comunitats autònomes diferents per a fomentar l’autonomia i la col·laboració municipal segons els interessos i necessitats de cadascuna de les entitats locals.
El responsable de presentar i explicar aquesta legislació ha sigut el director general d’Administració Local de la Generalitat, Antoni Such, qui ha assenyalat que “con aquesta llei, els municipis valencians podran voluntàriament associar-se per a constituir una mancomunitat amb la qual compartir la gestió de serveis locals alguna cosa que permetrà millorar l’eficiència dels serveis públics, conjuminar recursos, millorar la capacitat de prestació dels recursos públics i abaratir els costos dels mateixos”. “El govern valencià ha apostat per teixir aliances amb els municipis en aprovar aquesta Llei de Mancomunitats, fer simbiosis entre el govern autonòmic i les mancomunitats per a oferir serveis amb gestió més eficaç i sense que els ajuntaments perden la seua identitat”, ha indicat Such, qui ha afegit que “descentralización i reconeixement” són les dues claus d’aquesta legislació.
Such ha assegurat que amb aquesta normativa “se obri un camp de possibilitats immens no solament a la col·laboració entre municipis, sinó també a la col·laboració entre la Generalitat i les futures mancomunitats” i ha posat com a exemple les polítiques sanitàries, de turisme o de serveis socials. Per al director general d’Administració Local, la Llei de Mancomunitats és una mostra de “la confiança en el municipalismo i en la capacitat de decisió dels nostres alcaldes i alcaldesses ja que seran els ajuntaments els que voluntàriament decidisquen constituir o no una mancomunitat”.
Des de la FVMP, el president de la Comissió de Mancomunitats Txema Peláez ha recordat la “gran participació del municipalismo valencià” dirigit per la pròpia Federació amb una comissió en la qual s’ha mostrat un “amplio i una gran coincidència quant a l’oportunitat que suposa aquesta llei i quant al seu contingut”. Així, ha assenyalat que s’ha portat al text legislatiu les reivindicacions dels municipis, especialment els més xicotets, que es veuran clarament beneficiats d’aquesta normativa ja que podran compartir i donar accés a serveis que fins ara eren pràcticament inassumibles per a ells de manera individual.