El secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Vicent Gil, ha inaugurat la jornada formativa sobre polítiques fiscals innovadores destinades a augmentar la quota d’energies renovables en els municipis de la Comunitat Valenciana, dins del projecte europeu LOCAL4GREEN PLUS liderat per l’FVMP des del seu servei Pont a Europa.
La formació, a càrrec de la Fundació Musol, ha versat sobre els fonaments jurídics sobre la base dels quals es poden instrumentalitzar taxes, impostos i altres ingressos fiscals locals per a fomentar l’ús de les fonts d’energia renovables. «Es tracta de la primera sessió formativa dirigida a treballar amb els municipis pilot dins d’un pla de formació que s’estendrà fins a juny 2022», ha indicat Vicent Gil.
Els ajuntaments d’Altea, Pedreguer i Quart de Poblet, que van participar en l’anterior projecte LOCAL4GREEN, han explicat la seua experiència en el disseny i la implementació de polítiques fiscals per a promoure l’ús d’energies renovables a nivell local als municipis associats a l’actual Local4Green Plus: Albalat dels Sorells, Burjassot, Dénia, Meliana, Monforte del Cid, Rafelguaraf i Elda (Comunitat Valenciana) i a Montuïri (Illes Balears), així com a altres municipis pilot secundats pel Projecte Interreg MED RE: Onda, Bocairent (Comunitat Valenciana), Vall d’En Bas (Catalunya), Mancomunitat Energètica Els Pedroches, Comunitat Energètica Monachil (Andalusia).
LOCAL4GREEN PLUS és un projecte del programa Interreg MED cofinançat per fons FEDER. Està basat en l’experiència del projecte ‘LOCAL4GREEN– Polítiques Locals per una Energia Verda’ que es va dur a terme des de novembre 2016 fins a octubre 2019, amb la finalitat de fer costat a les autoritats locals en el disseny i implementació de polítiques fiscals locals dirigides a promoure fonts d’energia renovables, principalment en marc dels Plans d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PAUS) adoptats per les autoritats locals adherides al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia.
El projecte dona suport a les autoritats locals a implementar polítiques fiscals locals innovadores, dirigides a fomentar les fonts d’energia renovable, a través de l’adaptació dels models de polítiques fiscals verds descrits en el Manual Internacional de Polítiques Fiscals Locals Verdes generat per LOCAL4GREEN. Aquest procés es realitza a través d’activitats de formació i suport tècnic destinades a autoritats locals.
«Estem molt orgullosos de poder desenvolupar el projecte LOCAL4GREEN PLUS ja que tenim l’oportunitat d’integrar les bones pràctiques aconseguides en matèria de fiscalitat verda en els plans d’acció per al desenvolupament sostenible dels nostres municipis», ha assegurat Vicent Gil, qui ha destacat que es tracta d’una altra manera de «contribuir a la transició cap a una Europa verda i climàticament neutra, un dels objectius principals de la Unió Europea».
Esperit europeu en l’àmbit local
Segons Vicent Gil, un dels objectius de l’FVMP és «desenvolupar i consolidar l’esperit europeu en l’àmbit local» i per a això l’FVMP va crear fa uns anys un departament de projectes europeus que «treballa en dues línies: l’assessorament dels municipis quant a programes i fons de la Unió Europea i en la participació activa en projectes europeus transnacionals».
Per a desenvolupar el primer eix, l’FVMP, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, ha creat recentment el servei Pont a Europa amb l’objectiu de guiar i orientar a les entitats locals en la cerca i captació de fons europeus destinats a projectes del seu interés. Respecte al segon eix, l’FVMP té àmplia experiència en la participació en consorcis transnacionals per al desenvolupament de projectes cofinançats per fons europeus com Europa amb els Ciutadans o Interreg Europa.