FVMP DESTACA EL PAPER DEL FÒRUM MUNICIPIS D’INTERIOR COM A EIX ESTRATÈGIC EN LA RECUPERACIÓ DE LA COMUNITAT

  • En aquesta cinquena edició han inaugurat Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme i Rubén Alfaro, president de l’FVMP.

  • També han participat Jeannette Segarra, directera general d’AVANT, i Antoni Such, director general d’Administració Local.
  • Miguel Sandalinas, president del Fòrum de Muncipios d’Intrior, ha destacat el paper estratègic del món rural en la recuperació de la Comunitat.

València, 26 novembre 2020

La Federació Valenciana de Muncipios i Províncies ha celebrat hui la cinquena edició del Fòrum de Muncipios d’Interior; una cita que ha hagut de celebrar-se via telemàtica per compliment de les normes sanitàries, però sense renunciar al format d’una trobada, com en les anteriors edicions, en un municipi d’interior.

Aquest Fòrum, del qual formen part alcaldes i alcaldesses dels municipis d’interior pertanyents als diferents grups polítics de l’FVMP, ha comptat a més amb la participació del vicepresident de l’FVMP i alcalde d’Alzira, Diego Gómez, el director de Turisme, Herick Campos, el director territorial de Presidència a València, Francisco Molina, el diputat de Castelló, Santiago Pérez, el diputat de València, Ramiro Rivera, i Jorge Hermosilla, vicerector de la Universitat de València.

Rubén Alfaro, president de l’FVMP, ha inagurado la sessió destacant «la necessitat de sumar esforços en la nostra lluita contra la despoblació, obrint noves oportunitats per als nostres municipis d’interior».

L’Agència Valenciana de Turisme és col·laboradora a través del conveni signat amb l’FVMP. Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, s’ha referit al fet que «l’actual situació ens ha permés un retrobament amb la part interior de la nostra Comunitat», clau per a la cohesió territorial de la nostra Comunitat.

Jeannette Segarra, directora general de l’Agència Valenciana Antidespoblació ha volgut destacar l’avanç en projectes amb mesures i accions reals que han permés obtindre resultats positius per als municipis d’interior com el programa Reviu o la xarxa d’ADL amb l’FVMP, a més la directora general d’AVANT ha destacat «és prioritari seguir en la línia de sumar esforços des de la transversalitat, la implicació ha de ser de tots. La despoblació és un problema que afecta la qualitat de vida de les persones que resideixen en els municipis d’interior, però també és una responsabilitat compartida».

El director general d’Administració Local, Antoni Such, ha assenyalat que «el municipalisme és clau en la recuperació de la Comunitat. És important reconéixer l’esforç que han fet els ajuntaments per a gestionar aquests mesos, hem de continuar treballant en noves oportunitats com ara, amb el conveni signat juntament amb l’FVMP en l’impuls de l’Oficina de projectes europeus».

El president del Fòrum de municipis d’interior i alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas ha volgut assenyalar la consolidació del FMI amb aquesta cinquena edició, i el paper destacat del món rural tot situant-se en l’agenda pública i institucional com a eix estratègic en el Pla de Recuperació de la Comunitat.

La trobada ha elevat com a conclusions:

Per tant, l’FMI presenta els següents punts com a resolució d’aquesta cinquena edició:

  • En el context i escenari que ha marcat la crisi sanitària de la COVID-19 es fa indispensable la digitalització total del nostre territori, amb la finalitat d’equiparar la igualtat d’oportunitats que ofereixen les diferents regions que dibuixen la nostra Comunitat. Eliminar les zones en les quals no es disposa d’una cobertura d’alta generació perquè en qualsevol municipi es puguen captar inversions productives, es desenvolupe en condicions òptimes el teletreball i l’educació a distància, i es garantisca l’accés a l’administració digital i als cada vegada més serveis d’informació i oci.
  • Davant la nova demanda i interés suscitat entre bona part de la població resident en grans urbs, es fa prioritari impulsar plans i polítiques innovadores d’habitatge en els municipis d’interior, que anteposen la rehabilitació a la nova construcció, i que done solució a la paradoxal realitat en relació amb el parc immobiliari dels nostres pobles: multitud de cases buides, però ni disponibles, ni accessibles.
  • Aprofitament dels recursos propis i endèmics de cada regió, emfatitzant en la gestió que s’exerceix sobre les masses forestals, bé a través de polítiques d’ocupació concretes, bé a través de mecanismes de compensació ambiental pel seu manteniment, trencant al seu torn amb el paternalisme habitualment exercit des de les àrees urbanes.
  • Front la complexa realitat que presenten els espais protegits del nostre territori d’interior i la dificultat que això comporta a l’hora de desenvolupar projectes que activen l’economia local, replantejar-se l’ús que es fa en les seues àrees d’influència, espais on poder esmorteir l’acció socioeconòmica. Créixer a través de la consolidació de mercats de treball relacionats amb la innovació i les noves oportunitats de negoci que brinden les energies renovables, sectors alternatius als tradicionals, capaços de generar benestar i arrelament en la població.
  • Continuar amb tots aquells programes capaços de bastir ponts entre el món urbà i el món rural competents en captar projectes familiars i empresarials, i que divulguen aquelles possibles oportunitats que puguen existir en els municipis d’interior, binomi indispensable en les polítiques de repoblació.
  • Apostar per l’estratègia de qualitat en el turisme d’interior. Elaborant plans específics segons l’oferta que es presenta, incorporant una visió de la zona i els recursos disponibles segons la comarca. És essencial una mirada turística a l’interior com a font de creixement i desenvolupament econòmic per a la Comunitat.

Finalment, els participants han coincidit a manifestar la necessitat de prestar una major atenció als municipis d’interior per a una eficaç i eficient resposta en el manteniment dels serveis públics pel benestar i la qualitat de vida de les persones.