Empoderament femení mitjançant l’intercanvi d’experiències
Entre el 14 i el 21 d’octubre de 2024, els pobles valencians d’Alcoi, Benifaió, Castelló de Rugat, Catarroja, Enguera, Gandia, Guadasséquies, Quart de Poblet i Xàtiva acolliren sis vicealcaldesses i regidores de l’Equador en unes pràctiques que han permés l’intercanvi d’experiències i la creació de connexions per a enfortir el lideratge polític de les dones. El programa “Teixint l’empoderament de dones autoritats locals“ ha sigut el marc d’esta iniciativa, en la qual les autoritats locals equatorianes han conegut de primera mà polítiques d’igualtat reeixides implementades a la Comunitat Valenciana.
Enfortint lideratges femenins i participació política
Este projecte té com a objectiu enfortir els processos d’accés al poder polític i la gestió local de les dones, tant a l’Equador com a València. En cada municipi s’han tractat temes com la participació política i el lideratge femení, les barreres de gènere en la política i la creació de plans d’igualtat com a eines clau per a impulsar polítiques públiques. A més a més, les trobades també han permés consolidar connexions d’intercanvi entre les dones líders dels dos territoris, generant un espai per a compartir coneixements i pràctiques.
Per exemple, a Guadasséquies, s’ha implementat un programa de mentoria per a joves dones interessades en la política, mentre que a Benifaió s’han creat espais de conciliació familiar per a facilitar la participació de les dones en la vida pública.
Impacte tangible a l’Equador
A l’Equador, este projecte ha beneficiat més de 120 dones autoritats locals de les quatre regions del país (Costa, Serra, Orient i Galápagos), les quals han elaborat agendes polítiques per la igualtat en municipis com Quito, Esmeraldas, Cotacachi i San Vicente. Estes agendes, dissenyades en col·laboració amb el Centre Equatorià per a la Promoció i Acció de la Dona (CEPAM), són un pas crucial per a democratitzar la política local i garantir que les dones tinguen un rol actiu i visible en la presa de decisions.
La vicealcaldessa de Cotacachi, Mayra Rosero, va destacar: “La col·laboració amb els municipis valencians ha sigut fonamental per a entendre com podem implementar polítiques que realment empoderen les dones en les nostres comunitats.”
Conclusió: La cooperació internacional com a ferramenta de transformació
L’intercanvi d’experiències entre municipis valencians i equatorians demostra que la cooperació internacional és una poderosa ferramenta per a promoure la igualtat de gènere i l’empoderament femení. Els xicotets municipis, per la seua proximitat amb la ciutadania, tenen un paper clau en la transformació social, implementant polítiques que no sols beneficien les seues comunitats, sinó que també inspiren altres regions del món.
Este programa de cooperació és un exemple clar de com els esforços locals poden generar canvis globals, contribuint a l’avanç dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment en temes de gènere i participació política. L’experiència de l’Equador i València demostra que, amb compromís i solidaritat, és possible construir un futur més just i equitatiu per a totes les dones.
Repercussió en els mitjans: