EL CONSELL AVALUA EL NIVELL D’INNOVACIÓ DELS MUNICIPIS PER A AGILITZAR LA SEUA TRANSFORMACIÓ DIGITAL

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, juntament amb l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia (AVAESEN) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) han presentat davant 11 municipis valencians l’eina de Smarts Cities que avalua el nivell d’innovació dels municipis i amb la qual els ajuntaments poden identificar de manera àgil i efectiva la seua situació quant a competències digitals per a  ajudar-los a avançar en la seva transformació cap a municipis més innovadors.

Els ajuntaments de Bellús, Benigànim, Canet d’en Berenguer, El Genovés, El Verger, Gandia, Gata de Gorgos, Godella, Quatretonda, Ràfol de Salem i Vinaròs són els que han inaugurat aquestes jornades celebrades en la seu de la FVMP, qui coordinarà la convocatòria de noves sessions obertes a tots els municipis de la Comunitat Valenciana a partir de setembre.

Aquestes actuacions formen part del programa Territoris Innovadors que la Direcció General d’Innovació està desenvolupant i que compta amb un pressupost de 2,9 milions d’euros. El programa té per objecte dotar els municipis i els territoris de les capacitats i els recursos necessaris per impulsar la innovació i la transformació digital.

A partir d’aquestes jornades, els ajuntaments podran començar a usar la primera eina d’autodiagnòstic per a consistoris que contribueix al desenvolupament innovador dels municipis de la Comunitat Valenciana, ajudant-los a fer el primer pas per a convertir el seu municipi d’una Smart City.

L’Índex Smart és una eina pionera a Espanya, intuïtiva en el seu ús i útil per a ajuntaments de totes les mides que els permet identificar els reptes de transformació digital en quatre blocs temàtics: transició verda i sostenibilitat, transició digital, ciutadania i qualitat de vida i govern i econòmica.

Borriana, Godella, Ontinyent, Alacant i la Vega Baixa seran les pròximes parades on es realitzen les següents convocatòries. Per inscriure’s, els ajuntaments interessats poden fer-ho on-line a través del web: https://pim.fvmp.es

Segons ha indicat la directora general d’Innovació, Sonia Tirado: “El decidit impuls del Govern del Botànic cap a les polítiques d’Innovació ens ha permés posar en marxa el programa Territoris Innovadors”, en concret, aquest projecte que ha posat en marxa la Direcció General d’Innovació juntament amb la FVMP, “permetrà conéixer i orientar les actuacions dels municipis valencians a impulsar la innovació i la transformació digital”.

“Les nostres ciutats i pobles estan immersos en la triple transició: digital, verd i social i des de l’administració hem de ser capaços de donar solucions i acompanyar als municipis en aquesta transició, oferint uns serveis públics més eficients i transparents i més centrats en la ciutadania, en la protecció del medi ambient i en garantir un entorn de convivència més sostenible,  divers i inclusiu”, ha destacat Sonia Tirado.

El president d’AVAESEN, Marcos J. Lacruz, ha ressaltat que “gràcies a l’Índex Smart, els responsables de la gestió municipal tindran una visió global de l’estat del seu municipi, podran comparar-se amb altres similars i planificar, de manera estratègica, els seus reptes futurs establint prioritats a l’hora de licitar inversions i trobant sinergies amb altres ajuntaments amb necessitats similars”.

 

Per la seua banda, el president de la FVMP, Rubén Alfaro ha assenyalat que “els ajuntaments són els primers que s’han compromés amb la transformació digital en compliment dels objectius sostenibles de l’Agenda 2030. La innovació és una eina que ja forma part de la gestió municipal. “Per la seua banda, el vicepresident de la FVMP, Diego Gómez ha posat l’accent en el fet que la innovació ha d’acabar convertint-se “en una política bàsica en el desenvolupament dels ajuntaments valencians”.

 

Finalment, la diputada d’Informàtica i Tecnologia, Cooperació Internacional, Govern Obert i Participació de la Diputació de València, Mentxu Balaguer, ha explicat que “l’estratègia Smart de la Diputació de València ha evolucionat al llarg dels últims cinc anys amb tres conceptes clau: la planificació per a poder arribar a tots els municipis de la província,  el treball en xarxa prioritzant una plataforma Smart de codi obert a disposició dels ajuntaments i l’acompanyament econòmic i formatiu en l’estratègia smart dels municipis, pensant especialment, en els més petits”.