- Demà dissabte 26 de febrer la Canal de Navarrés acull el primer cap de setmana de les rutes “Entre Comarques” 2022 amb visita als jaciments i senderisme per la comarca veïna.
- Una edició amb moltes novetats, com la incorporació de les comarques de la Canal de Navarrés, l’Alcoià i el Comtat, així com un enfocament de les rutes més experiencial.
Divendres 25 de febrer. La Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés, la Safor, la Ribera del Xúquer, l’Alcoià i el Comtat són les participants del programa turístic “Entre comarques” 2022, una iniciativa que compta amb el suport de la Diputació de València a través de València Turisme, i que arranca aquest cap de setmana. El Departament de Turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, una de les entitats fundadores d’aquest programa junt amb l’àrea de Turisme del Consorci de la Ribera, encapçala un any més el programa per a potenciar l’oferta turística de la nostra comarca.
Aquest any el programa “Entre comarques” s’ha plantejat d’una manera diferent de les anteriors edicions dutes a terme en època prepandèmica. El turisme i la manera en com ens apropem als productes turístics ha canviat substancialment, i és per això que ara s’ha produït un canvi de paradigma. Abans el projecte “Entre comarques” estava centrat en les visites culturals als municipis, però s’ha decidit fer un gir cap a les noves corrents de turisme experiencial i actiu. En aquests moments les persones que visiten una zona o regió busquen una experiència, una vivència als llocs visitats amb els cinc sentits, a través de la gastronomia, la cultura, les artesanies o les activitats a l’aire lliure. Per aquest motiu les rutes “Entre comarques” d’aquesta edició estan enfocades a temàtiques i experiències que, moltes vegades, engloben diversos municipis.
Després de la crisi que ha patit el sector turístic, les diferents entitats públiques implicades en aquest programa han decidit posar el seu granet de sorra a la recuperació de totes aquestes empreses turístiques de les nostres comarques. Les empreses turístiques de la zona han sigut les encarregades de fer un estudi dels productes turístics més atractius per poder potenciar-los. Cada visita està organitzada per una empresa turística diferent, i d’aquesta manera se’ls dona l’oportunitat de donar visibilitat al seu treball i professionalitat. Moltes d’aquestes empreses són emprenedors i emprenedores enamorades de la seua terra i que fan valdre tot allò que ofereixen d’una manera molt propera.
Amb l’objectiu de reactivar el turisme cap a la nostra comarca, les rutes a la Vall d’Albaida es concentren en quatre caps de setmana des de març fins a juny, El 5 i 6 de juny la temàtica és “A toc de campana” que durant dos dies recorrerà Albaida, Atzeneta i Ontinyent on les persones visitants podran conéixer de primera mà la història d’aquest ofici centenari amb les colles de campaners i els seus indrets principals, com els antics forns per a la fosa i les campanes fetes peces de museu que durant anys han ressonat als nostres campanars.
El 7 i 8 de maig és un cap de setmana dedicat a les rutes emblemàtiques del Biodivers de Carrícola i la ruta dels rellotges de sol d’Otos, així com dels oficis tradicionals a l’almàssera i als forns de calç de Llutxent.
El segon cap de setmana de maig, el dissabte 14 i el diumenge 15, estarà dedicat a la gastronomia amb la ruta “Tasta la Vall”. Un recorregut cultural per l’Olleria, Aielo de Malferit i Agullent amb el fil conductor de l’artesania gastronòmica a través dels vins, l’esmorzar tradicional i els licors locals d’aquests municipis.
L’últim cap de setmana de juny serà el torn de les “Artesanies singulars de la Vall” on seran protagonistes l’ofici de la ceràmica i les gerres de Castelló de Rugat i el Ràfol de Salem, així com les mantes bocairentines. Unes rutes que ens ofereixen una experiència completa de l’entorn en el qual van sorgir aquestes artesanies i com van enriquir la història i les tradicions que arriben fins a l’actualitat.
En la resta de rutes organitzades a les comarques veïnes, podrem descobrir la vida dels neandertals a la Cova de Bolomor o l’edat mitjana al Monestir de Santa Maria de la Valldigna, l’època del modernisme a Alcoi, així com altres propostes de turisme actiu com una ruta guiada pel riu Xúquer, cicloturisme en els arrossars de Cullera, paddle surf, senderisme per diversos paratges o bird-watching, conegut com a albirament d’aus, i molt més.
Totes les rutes i visites es podran consultar a les xarxes socials de Turisme Vall d’Albaida, així com en totes les webs de les Mancomunitats participants.