• Les jornades de voluntariat de l’Ajuntament, la Diputació de València i SEO Bird Life substitueixen 4 tones de flora invasora amb 428 noves plantes autòctones per a afavorir l’ecosistema
La duna natural situada a la platja de Peixets d’Alboraia ha sigut delimitada amb 290 lineals de tancament de protecció amb la finalitat de generar una zona de nidificació segura per al corriol camanegre, un ocell que es troba en perill d’extinció. Aquest és el resultat de la tercera jornada mediambiental organitzat per SEO Bird Life i la Diputació de València en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alboraia que es va dur a terme dissabte passat, 19 de febrer, una iniciativa a la qual va tornar a assistir un grup de voluntariat, a més de la regidora de Joventut, Zeudy Estal.
D’aquesta manera, es pretén evitar que trepitgen l’espai dunar en el qual creix la vegetació, un lloc idoni perquè el corriol camanegre ponga els seus ous durant primavera i que no siguen destruïts per depredadors naturals ni per les trepitjades d’aquelles persones que, en companyia o no dels seus amics canins, acudisquen a gaudir de la costa. Ara com ara, xicotets cartells explicatius decoren els voltants del tancament a l’espera de la instal·lació d’un panell més gran que informe i consciencie a la població.
Zeudy Estal ha valorat positivament el paper actiu de la joventut en accions d’aquest tipus: “A les tres jornades han acudit joves del municipi, per la qual cosa estem molt contents amb la resposta que estan tenint les generacions més joves amb la cura del nostre ecosistema”. “Ha sigut habitual trobar-se amb famílies amb xiquets i xiquetes xicotetes que també han aportat el seu granet d’arena en la mesura de les seues possibilitats”, agrega la regidora de Joventut.
Renaturalització de la platja
El grup de voluntariat també va aprofitar la tercera i última jornada per a plantar nova vegetació autòctona, després de l’espai lliure deixat en les anteriors dues sessions per la flora invasora arrancada. En concret, 70 plançons de cotonet de mar (Otanthus maritimus), 48 plançons d’alhelí de mar (Malcolmia littorea), 24 plançons de barrò (Ammophila arenaria) i 48 plançons de grama d’arena (Elymus farctus). La primera d’elles, una espècie catalogada en perill d’extinció.
Amb això, ja són 428 plantes autòctones les que substitueixen a les 4 tones d’ungla de gat (carpobrotus edulis) i la llapasa (Xanthium strumarium) eliminades els dos primers dies, totes dues espècies invasores procedents de Sud-àfrica i Nord-amèrica, respectivament, i que suposen un problema al Mediterrani al, en la seua expansió, entapissar les dunes i no deixar créixer cap altra planta més adequada per a l’ecosistema del corriol camanegre.
A aquestes primeres jornades també va acudir Raquel Casares, regidora de Platges i Medi Ambient, qui va manifestar el treball constant del Consistori “a garantir la màxima qualitat de la nostra costa, tant per a les persones en Port Saplaya i La Patacona com per a la flora i la fauna a la platja natural de Pexiets”. La cura de l’ecosistema, detalla Casares, “és un dels pilars de la nostra estratègia turística: sempre enfocada en la sostenibilitat i en el manteniment saludable de l’ecosistema”.
La iniciativa mediambiental forma part de la campanya ‘Reacciona pel clima’ i pretén donar suport a l’eliminació de la flora exòtica invasora i la neteja manual de plàstics a l’interior del sistema dunar amb la finalitat de restaurar l’ecosistema i millorar l’hàbitat del corriol camanegre a les platges d’Alboraia.