La ciutat de Borriana ha viscut aquest matí una intensa jornada de portes obertes de diferents edificis i elements patrimonials del centre històric. Així, des de les 10 fins a les 13 hores d’aquest dissabte desenes de visitants han pogut contemplar des del seu interior diverses joies del patrimoni borrianenc, com ara el campanar, l’absis de la basílica, el refugi antiaeri del Camí d’Onda o la Torre i muralla medieval de la jueria del carrer de Sant Pasqual.
Tant veïns i veïnes com visitants d’altres municipis han volgut acostar-se fins a l’ambient turístic del centre de la ciutat, i han recorregut les rutes turístiques amb l’audioguia o accedint als monuments, de forma lliure a la torre medieval i en grups per a la torre del campanar i el refugi.
La regidora de Turisme, Sara Molina, i el regidor de Cultura, Vicent Granel també s’han acostat al recorregut i han explicat que la idea era “organitzar unes jornades turístiques per tota la ciutat per a aprofitar i posar en funcionament el nou sistema d’audioguies que ha implantat l’Ajuntament, que permet recórrer i conèixer la ciutat en qualsevol moment i a qualsevol hora”.
Així, els qui s’han acostat fins al centre de la ciutat han pogut conèixer algunes de les traces de la seua història a través dels seus monuments més emblemàtics, com ara el campanar, que va celebrar l’any passat els 75 anys des de la seua reconstrucció després de la Guerra Civil; el refugi antiaeri del Camí d’Onda, recentment rehabilitat per a ser visitat, o la torre i muralla medieval del carrer de Sant Pasqual, també sanejada i rehabilitada gràcies als fons europeus, Feder.
Aquestes jornades s’han convertit en la prova de foc de la nova oferta turística de la ciutat, les tres audioguies han demostrat la seua bona acollida i funcionament i s’incorporaran a partir d’ara a l’oferta turística de la ciutat amb tres rutes per la Borriana medieval, la històrica i la modernista.
Els visitants han pogut seguir les rutes sobre un plànol, i obtindre la informació dels diferents punts d’interès o monuments a través de codis QR, amb els quals han pogut reproduir les audioexplicacions des dels telèfons mòbils i en tres idiomes: valencià, castellà i anglès. A més, per a les persones amb dificultats auditives, es disposa també del text escrit, i s’han repartit auriculars en l’Oficina de Turisme del carrer Major.
La regidora ha manifestat que l’objectiu de les audioguies és que qualsevol grup de particulars “puga realitzar una visita al centre del municipi encara que no estiguen disponibles en aquell moment les visites guiades. Per tant, es plantegen com un complement per a la promoció de la ciutat i la difusió de la seua cultura, història i patrimoni”.
Respecte a les rutes, la de Borriana medieval fa un recorregut pels principals punts que resten de la Borriana musulmana i cristiana, de la conquesta i de la importància de la vila medieval en aquest període històric. Aquesta ruta té sis parades: el portal de València, la torre medieval de la jueria, la jueria de Borriana, la torre medieval del Racó de l’Abadia i l’absis gòtic de la basílica d’El Salvador, la basílica d’El Salvador i el campanar.
Per part seua, Borriana històrica inicia el recorregut en dos punts relacionats amb la Borriana dels temps de la Guerra Civil, com la plaça Major i el refugi antiaeri del Camí d’Onda, i continua amb quatre monuments de referències religioses com són el CMC la Mercè, el complex hospitalari medieval de Sant Blai, el convent i temple de Sant Josep dels pares Carmelites i el convent i temple de la Sagrada Família de les monges Dominiques.
La tercera ruta, Borriana modernista, repassa algunes mostres de l’arquitectura urbana que s’han conservat a Borriana des de l’últim quart del segle XIX amb l’eclosió del cultiu de la taronja i l’impacte que va tindre l’espectacular creixement de la ciutat en la societat borrianenca, que es va manifestar en la gran quantitat d’edificacions amb les quals la nova burgesia sorgida a partir de l’exportació dels cítrics volia donar-se a conèixer. És en aquell desenvolupament arquitectònic en què emergeixen el Modernisme, l’Historicisme, l’estil de la Secessió de Viena o l’art déco, que van crear als carrers un particular estil eclèctic, barreja de nombroses tendències.
En aquesta ruta es passeja pels carrers i, a més de repassar les façanes més espectaculars, es fa referència a carrers, llocs o personalitats destacables de cada zona de la ciutat. Així, en aquesta ruta es comenten artísticament 25 cases catalogades com a immobles protegits del centre històric de la ciutat.
Les noves rutes autoguiades han estat desenvolupades per l’empresa local Buraudio Serveis Culturals per a la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Borriana.
Font: Ajuntament de Borriana